Yoga

Asanalar ve Abhyasa – Yogada Düzenli Çalışma

ASANALAR (Rahat ve Sabit Duruş)

Yoga Asanalar, asıl olan öğretisinden çok, günümüzde oldukça yaygın olan esneme hareketlerini içeren egzersiz sistemi olarak bilinir. Yoga denildiğinde de sadece asanaları kapsadığı düşünülür ancak öyle değildir. Böyle bakılınca “yogaya başladım” demek yerine “asana pratiklerine başladım” demek daha doğru olabilir. Yoga asanalar, yoga öğretisinin sadece bir uzvudur.

Yoganın en eski metinlerinden olan Yoga Sutralar’da asanalar; “sabit ve rahat duruş” olarak tanımlanmıştır. Yoganın genel öğretisi, meditasyon yani zihni kontrol altına alma başlığı altında toplanıyor. Yoga asanalar da, meditasyona rahat geçişi sağlayan, zihni arındırmak ve kontrol altına almak adına yardımcı bir teknik olarak değerlendiriliyor.

Yoga Sutralar metninde yoga asanalar, sadece rahat bir oturuş anlamında kullanılmıştır. Çabanın ortadan kalktığı ve o duruşta sonsuza kadar kalabilecek bir rahatlıktaki pozisyonlara deniliyor. Ancak bu şekilde meditatif bir halde kalmanız önemli.

Peki, neden bu rahatlık ve sabit duruşun içinde kalma hali için çaba gösterilmesi öğütlenmiştir?

Bu sabitlikte ve çabasızlıkta ikiliklerin(düalitenin) yani nefret-sevgi, soğuk-sıcak, iyi-kötü kavramlarının ortadan kalktığını deneyimlemek için böyle bir uzuvdan yardım almamızı öğütlemiştir, Sutralar. Siz bu mutlak rahatlığı deneyimlerseniz, sonsuzluğun içinde kendinizi ancak o zaman bulabilirsiniz.

Günümüzde yoga asanalar kelimesini kullanış şeklimizi Yoga Sutralar’dan bin yıl sonra; MS. 15. Yy’a ait “Hatha Yoga Pradipika” hatha yoga üzerine ışık anlamına gelen metnin yazılmasıyla alıyor. Kavramın çıkış noktasındaki rahat oturuş şeklinden, beden pratiklerini içine alan; bedeni farklı şekilde yerleştirme pozisyonlarını içeren bir pratiğe dönüşüyor. Bu metinle de aslında asıl anlamından çok da uzaklaşmıyor, sarsılmadan, köklenerek değişik pozisyonlarla bir konumda kalmayı, bedeni terbiye etmeyi hedefliyor.

Bu pratiklerin sonucunda;

Bedenin kaslarını güçlendirmek, esnetmek, akışı ve yaşam enerjisini doğru dizayn etmek, sinir sistemini doğru çalıştırmak ve en önemlisi içsel durağanlığı sağlamak… Asana başlığı altında, daha iyi görünümlü ve şaşalı bir vücuttan ziyade; bu ikiliklerden özgürleşmek ve bedeni terbiye etmek, nihai amaçtır.

ABHYASA (Düzenli Çalışma)

Yoga Sutralar ve Bhagavat Gita, yoga öğretisi için iki ana kaynaktır. Bu iki kaynakta da geçen, bir öğrencinin mutlaka edinmesi gereken ‘düzenli çalışma’ tekniği kavramı olmazsa olmazdır.

Abhyasa ;düzenli tekrar, düzenli uygulama anlamına gelir.

Yoga; zihin üzerinde kişinin kontrol sahibi olması olarak tanımlanır. Zihinde olan dalgalanmaları, duru bir hale getirmek için düzenli tekrar, çaba, uygulama elzemdir. Bir şeyi, herhangi bir şeyi; en iyi şekilde icra etmek istiyorsanız, onun uğrunda düzenli bir şekilde çaba göstermeniz, bunu belli bir ritimle ve tekrarla yapmanız gerektiğini vurgular. Özellikle yoga asanalar pratiklerinde abhyasa kavramının düzeninizin içinde olması şarttır. Yoga öğretisinde mutlaka uygulamanız gereken kavramlardan biridir.

Abhyasa yani düzenli tekrarın nasıl köklü şekilde uygulanabilir olacağı konusunda Sutra’larda üç aşama belirlenir:

  • Uzun süre tekrarlı uygulama
  • Kesintisiz çaba “boşluk vermeden ve aksatmadan”
  • Adanmayla ve saygıyla o eyleme yaklaşmak

Tüm iyi alışkanlıklar bu şekilde edinilir ve yine tüm kötü alışkanlıklar bu şekilde terbiye edilir.

Bu kavramı sadece yoga özelinde değil de bir dil öğrenmek, bir alışkanlık kazanmak, yüzme veya bir enstrüman öğrenmek açısından da hayatınızda uygulayabilirsiniz.

Kaynak:

Damla Dönmez – Sanksritçe Yoga ve Vedanta Sözlüğü

Bir yorum