Varlık Felsefesi | Ontolojide Monizm ve Düalizm
Varlık felsefesi veya ontoloji nedir? Ontolojide monizm ve düalizm. Varlık maddidir, varlık tinseldir, varlık hem maddi hem de tinseldir görüşleri...
Cainizm Felsefesi ve Ontoloji – Yaratılışsızlık Öğretisi
Cainizm Felsefesi nedir? Canlı ve cansızlık prensibleri. Civa ve aciva. Cainizm'de ontoloji ve yaratılışsızlık. Syadvada Teorisi.
Farabi’nin Varlık Kuramı Üzerine…
Farabi'nin Varlık Kuramı nedir? Ayaltı ve ayüstü alem. Farabi'den önceki düşünürlerin varlık felsefeleri. Farabi'nin ontolojiye etkileri...
Thomas Hobbes Felsefesi – “İnsan İnsanın Kurdudur!”
Thomas Hobbes Felsefesi. Toplum sözleşmesi nedir? Siyaset felsefesinde doğa durumu, doğal hukuk ve doğa yasaları kavramları.
Descartes’in Tanrısı ve Kötülük Problemi-Cisimler Gerçek Mi?
Descartes'in Tanrısı nasıldır? Skolastik felsefenin ve Descartes'in kötülük problemi açıklamaları. Tanrı'nın zorunlu kanıtı. Cisimler gerçekten var mıdır?
Epikür ve Epikürcülük Felsefesi -Haz, Ölüm, Atom Üzerine…
Epikür'ün hayatı. Epikür ontolojisi ve epistemolojisi. Atom ve boşluk öğretisi. Epikürcülükle haz, mutluluk ve ölüm üzerine.
Aristoteles Mantığı ve Hayatı – Platon ve Aristo Ayrılıkları
Aristoteles mantığı, Aristo hayatı. On kategori ve mantık ilkeleri. Hocası Platon ve Aristoteles'in ayrılıkları. Tümeller ve tikeller ayrımı.
Platon Felsefesi ve Beş Kuramı – “Hakikat, İdealar Dünyasındadır!”
Platon felsefesi... Beş kuramı; bilgi, idealar, ruhun ölümsüzlüğü, evren doğum ve devlet. Görünenlerin ardındaki görünmeyen. Duyular ve idealar dünyası...
Filozof Demokritos – Kahkaha Düşünürü “Atomcu Felsefe”
Demokritos kimdir? Neden "deli" ve "kahkaha" filozofu olarak anılır?İlk materyalist tutum, Atomcu felsefe öğretisi neyi ele alır?Leukippos...
Parmenides ‘in Tanrıçası Buyurdu: “Ah O İki Kafalılar!”
Parmenides kimdir? Varlık kuramı, varlığın özellikleri... Herakleitos zıtlaşması. Parmenides'in Tanrıçası hakikati duyurdu:"Yok yoktur!"